2007. április 12., csütörtök

Party 2.0

A 20. század második felében az elektronikus zenével megjelentek a partyk is. Sok szórakozni vágyó gyűlt össze télen elhagyott gyárcsarnokokban, nyáron a határban virágos mezőkön, meg persze a legkülönbözőbb helyeken: színházakban, csarnokokban - partyk a föld alatt, föld felett, kánonban, kánonon kívül. Volt itt minden. A szórakoztatóiparnak fontos részei lettek ezek a néha "ereszdelahajam", néha csak "üldögélünk mosolyogva" bulik. Az internet megjelenésével persze kialakultak azok a helyek, ahol a partykra vonatkozó információk, visszajelzések, emlékek gyűlnek. De maga a buli csak mint utólagos fényképhalmaz vagy pár rövidke videófelvétel reprezentálódik. Nyilvánvaló, hogy eljött az ideje a Party 2.0-ának.

A Party 2.0 egy olyan felület, ahol a világon éppen zajló összes 2.0-ás buli egyszerre látható. Megszűnik a tér, mint akadály. Villogó pontok a térképen: mehetek most egy new yorki buliba, 5 perc múlva meg Tokióba. Találkozhatok ott emberekkel Dél-Afrikából, Berlinből, vagy Kuala Lumpurból, beszélgethetek velük, akár láthatom is őket. Valamint hallgathatom a zenét - sőt, táncra is perdülhetek épp, ha olyanom van. Ha meg nem tetszik, továbbállhatok, miután kifejtettem a véleményemet a buliszervezőnek, vagy megbeszéltem élményeimet új ismerőseimmel.

Főfelület

Térképesen és listaszerűen is megjeleníthetők az éppen kezdődő vagy már zajló bulik. Láthatjuk, hány 2.0-ás bulizó van jelen, és megtudhatjuk, miről is szól az adott esemény. Kik a fellépők, milyen zene fog szólni - bele is hallgathatunk, további linkekkel informálódhatunk a művészekről, a szervezőről, előzményekről, korábbi bulikról. A főfelület egyik további része tehát az archivált bulik részlege, valamint az, ahol a jövőben megrendezésre kerülő 2.0-ás bulikból válogathatunk.

A bulik

Két féle 2.0-ás buli van. Az egyik egy hagyományos, 1.0-ás buli upgrade-elt verziója. Nem kell más hozzá, csak pár kamera és egy internetkapcsolat. A buli szervezője regisztrálja a buliját a Party 2.0-án, ami így egy hirdetési felület is. Amikor a buli elkezdődik, bekapcsolják a kamerákat, és jöhetnek a 2.0-ás partyzók. A másik féle 2.0-ás buli születésétől fogva az: bárki csinálhat ilyet. A "bedroom DJ"-k közönség elé lépésének kiváló helyszíne ez, és nem kell elhagyniuk a hálószobát sem.

A buli tere és a közönség

A buli tere zenéből és több mozgóképből áll. Látszik egyrészt ugye a való világbeli helyszín (legyen az egy sportcsarnok vagy a fent említett hálószoba), ahol látható a DJ vagy zenekar, mely a zenét játssza, valamint több opcionális képen a helyszínen levő 1.0-ás partyzók, a tánctér, a bárpult, vagy bármi. Aztán láthatók a webkamerájukat megosztó 2.0-ás partyzók, akik egymással, és a helyszínen lévő, az ott opcionálisan elhelyezett kliensekre kapcsolódó 1.0-ás partyzókkal is tudnak beszélgetni akár szövegben, akár hangban. Vannak egy nagy közös szöveges kommunikációs felülete minden bulinak, lehet üzenetet küldeni a zenészeknek és a buli szervezőjének, ügyelőjének is. Valamint alakulhatnak kisebb csoportok, akik ún. "privátban" tudnak beszélgetni egymással.

A 2.0-ás partyzók tehát abba a buliba mennek, és egy este annyiba, ahányba kedvük tartja. Beszélgetni szöveg alapon (hangos bulikhoz ajánlott) :), vagy akár VoIP-n is tudnak, ami szintén integrálva van a Party 2.0-ába. Minden 2.0-ás partyzó neve mellé írhat egy szöveget, valamint értékelheti a bulit - beállíthatja, épp hogy tetszik neki a zene, a társaság, épp hogy érzi magát -, amit azok is látnak, akik még nincsenek bent buliban, csak a főfelületen érdeklődnek a lehetőségek iránt.

A buli után

Vége a partynak, mindenki nyugodni tér: de a Party 2.0-a szervere rögzítette a publikusan később is hozzáférhető információkat. Lemaradtál a kedvenc DJ-d 2.0-ás fellépéséről, mert Budapesten épp munkaidő volt, amikor az Chicagóban játszott? Semmi baj: a Party 2.0-án régi, archivált bulikba is eljárhatsz. És itt sem kell egyedül lenned: szólhatsz a barátaidnak, valamint az "archivált bulik főfelületéről" bárki más is részese lehet az eseménynek - szintén a világ bármely tájáról.

Látható: se a tér, se az idő nem akadály többé egy jó bulihoz. :)


"Kisfiam, mit csinálsz már megint?"

"Épp Goán bulizok anyu! :)))"

Nincsenek megjegyzések: